Lokal mat lyfts i Gävleborgs butiker!

May 2, 2023

Lokal mat lyfts i Gävleborgs butiker!

10 handlare satsar på digital handelslösning

MatVärden arbetar för att öka tillgång och efterfrågan på lokal mat och dryck i Hälsingland och Gästrikland. Nu genomförs en insats med 10 lokala ICA-handlare i samarbete med handelsappen FarmUp, MaserFrakt och ett antal matproducenter i länet. Syftet är att öka andelen lokalproducerat i butikshyllorna. En gemensam digital handelsplats och utökat samarbete mellan handlare och matproducenter utgör grunden för satsningen.

Vi har många väldigt duktiga producenter i vårt län och med den här satsningen blir det lättare för konsumenterna att kunna handla lokalt

säger Britt-Marie Stegs på Mat Värden, projektledare för
projektet Nya Affärer och en av initiativtagarna till satsningen

Appen samlar producenterna på ett och samma ställe samt erbjuder förenklad logistik och distribution. Butikerna får tillgång till hela utbudet och kan enkelt göra sina beställningar. ICA-handlaren Jonas Gröndahl från Ica Nära Träffpunkten, Hudiksvall är en av de 10 handlare som deltar i satsningen.

"Vi sätter stort värde på att ha lokal mat i vår butik. Det finns så mycket bra produkter och det känns toppen att kunna erbjuda dem till våra kunder. Trots att det är tuffa tider för många så märker vi att det här är en viktig fråga för konsumenterna. Vi vill göra det vi kan för att lyfta länets matproduktion", säger Jonas Gröndahl.

En förbättrad logistik och samarbete med andra producenter och MatVärden är ett par av de fördelar som fått charkuteristen Niclas Bonnevier på Gulo Gulo Charkuteri att hoppa på satsningen.

"Den här lösningen med gemensam handelsplats och distribution gör det möjligt för mig att komma ut till fler butiker än jag mäktat med på egen hand. Det tycker jag känns jätteroligt", säger Niklas Bonnevier.

Att minska beroendet av importerad mat och att vi drabbas av matbrist vid naturkatastrofer eller andra kriser är en fråga MatVärden driver.

"Att skapa en hållbar tillväxt i den här sektorn är viktigare än någonsin tidigare. Vi behöver många fler som producerar mat i Gävleborg. Vi är oerhört glada för att butikerna vill göra det här tillsammans med oss och producenterna. Vi delar tron på att det kommer bli uppskattat hos konsumenterna", avslutar Britt-Marie Stegs

Läs mer om satsningen på Fri Köpenskap: https://www.fri-kopenskap.se/article/view/1027674/10_icahandlare_med_pa_ny_digital_satsning

Börja handla nu
Fyll upp varuhyllorna med närproducerade varor! Ladda ner appen och börja handla idag
Ladda ner appen